Hemmabyggd Sous Vide Cirkulator | < Mer projekt kommer (grillbord finns på engelska sidan) >

SWE | ENG          Kontakt

Hemmabyggd Sous Vide cirkulator

Detta är en beskrivning av hur jag byggde min egen Sous Vide cirkulator.

Mitt mål var att bygga en noggrann, billig och kompakt sous vide cirkulator som antingen kunde placeras i plastlåda eller stå i en vanlig kastrull.
Efter lite forskning om hur professionella produkter är konstruerade så landade jag med följande sous vide cirkulatorer som inspirationskällor:

PolyScience 7306C Sous Vide Thermal Circulator with Protective Cage - 1128$

Addélice Swid - 449€

Techne TE-10D Immersion Circulator ~1200$

Min sous vide cirkulator uppfyller alla mina krav och jag är MYCKET nöjd med resultatet!

Står själv:                                                                                                Körs i isolerad plastlåda:

sous vide cirkulator, sestos d1s 220         sous vide cirkulator plastlåda

Körs i vanlig kastrull:

sous vide cirkulator i kastrull

Stabilitet och prestanda:

Temp. stabiliteten är toppen! Vad jag har sett så drar den maximalt iväg +/-0,3 grader. Förmodligen blir det ännu bättre med en seriösare sensor istället för min kinatillverkade PT100 (2-tråds). Den klarar av att värma 8 liter vatten med 0,53 C/minut. Jag brukar börja en körning med att fylla boxen med varmvatten från kranen så man inte behöver vänta så länge på rätt temperatur.

temperature stability chart    heating water chart



Fixa komponenter

Jag köpte det mesta av grejorna på ebay och Conrad.se.

Huvudkomponenter:

- Resevattenkokare 350W (googla "travel water boiler"), ebay: ebay
- PID-regulator och PT100 sensor, SESTOS D1S-2R-220 (2R = inbyggt relä), ebay.de
- Dränkbar fontänpump för innomhusbruk, Conrad: Jebao AP333
- 2 säkringshållare 5x20mm, Conrad: 526245-I5 (R3-46B)
- On/Off switch, Conrad: ROCKER SWITCH R13-208B2-02 RD250VAC
- Plastlåda, Conrad: PLASTIC CASE 1591ESBK
- Kabelgenomföring, Conrad: CABLE BOLTING AGR16GY3 M16 RAL7001
- Rostfritt ställ för köksredskap, IKEA: ORDNING 301.317.16
- Två livsmedelsgodkännda plastlådor och ett lock, Rusta: R box xs 11 liter

Diverse prylar som du kan hitta i garaget, förrådet, städskrubben, verktygslådan, sängbordet etc.:

- Apparatkabel, jordad
- Två skruvar och vingmuttrar
- Epoxi
- Toppklämmor och kabelskor
- Krympslang
- Möbeltassar

Fixa ett vattenbad

För att få en hyffsad vattenvolym och samtidigt något som håller temperaturen så tog jag två plastlådor och satte i varandra. I den undre lådan klistrade jag massa möbeltassar som fungerar som distanser. Dessa skapar en luftspalt mellan lådorna och man får därmed samma effekt som i en thermos.
I locket sågade jag ut ett hål med samma diameter som IKEA-diskstället.



Fixa värme

Jag bestämde mig för ett element på 350W. De flesta element för vattenkokning ligger mellan 1500-2000W. Om man istället väljer ett element med lägre effekt så blir det enklare för regulatorn att hålla en stabil temperatur då temperaruökningen sker långsammare, (mindre risk för overshoot). Detta beror naturligtvis även på vattenvolymen. Men för mina 11 liter fungerar 350W utmärkt. En annan fördel var att den regulatorn jag valde hade ett inbuggt relä för 3A. Hade jag valt ett kraftigare element så hade jag även behövt ett externt relä.

Fixa kontroll på temperaturen

Det finns MÄNGDER av billiga PID-regulatorer på ebay, dealextreme, Amazon etc. Efter en ganska omfattande förstudie föll mitt val på en SESTOS D1S-2R-220.
Regulatorn är en klon av en amerikansk regulator, Auberins SYL-2342.
Manualen till "orginalet" är bra mycket bättre än den tunna manualen som följer med SESTOSen.

Fixa kopplingarna

Så här har jag kopplat ihop min apparat (orkade bara rita en bild med engelsk text). Inga konstigheter, bara att kolla i manualerna. Jag såg även till att ta med två säkringar samt en skyddsjord eftersom allt går på 220V och det finns vatten med i bilden. Om nu chassit (diskstället) eller vattnet skulle bli ledande så finns det ingen risk att få stötar.
[Uppdatering:] Ny bild med pumpen rätt inkopplad!


 SESTOS d1s 220-vr
Många som har byggt Sous Vide apparater använder diverse hushållsboxar som chassi (skafferiboxar för havregryn, kakburkar etc). Jag valde att använda en riktig apparatlåda istället. En riktig apparatlåda har hög resistans och är i allmänhet mycket mer robust. Eftersom min cirkulator står direkt i vatten så var jag noga med att täta alla kabelgenomföringar så att ingen fukt kan tränga in till elektroniken i lådan.

Fixa cirkulation


Första lösningen:

Min första cirkulationslösning var att använda luftbubblor. Jag knölade in en liten akvarieluftpump (YB-100, från eBay) i lådan och satte fast en syresten under värmaren.
Vatten fylldes upp så att det nådde straxt över dom tre rektanguljära hålen som jag sågat ut i diskstället. Bubblorna skapade ett fint vattenflöde och det hela såg ut att funka mycket bra. Men det slutade ändå med att jag skrotade denna lösning.

Allt på plats i lådan:

SESTOS d1s 220-vr 

Syresten, värmare och utskurna hål:



Enkelt och smidigt. MEN denna lösning hade två stora nackdelar:

1: Oväsen i köket!!

Det blev till slut rätt så irriterande att höra ett bubblande och vibrerande ljud i flera timmar. Luftpumpen skapade små vibrationer som spred sig till metall och plast. Trots att jag placerat gummibussningar runt hela pumpen. Det hela hade fungerat tyst om pumpen hade fått stå vid sidan av. Men nu ville jag ju ha en cirkulator i ett enda stycke.

2: Syrestenar tycker inte om varmt vatten!!

Vid omkring 70 grader så konverterades min syresten till en hög med sand...Jag provade då med att plugga änden på silikonslangen och sticka mängder med hål i den med en upphettad synål. Detta funkade precis lika bra som med en syresten, men det var fortfarande lika mycket oväsen.

Slutgiltig lösning:

Efter att ha tröttnat på brum- och bubbel-ljud så förpassades bubbel-lösningen till papperskorgen och jag knölade dit en Jebao AP333 220V fontänpump istället. Pumpen går hela tiden när strömmen är påslagen.

Munstycket på pumpen passar perfekt i de runda hålen. Enklare montering än så här blir svår att hitta:

 

Pumpar för vatten med låg temp. håller förmodligen inte för jättemånga körningar. När denna ger upp så kommer jag antagligen att skaffa någon billig hetvattenpump ala kina eller en akvariepump av bättre kvalité. En pump som verkar fungera väl vid högre tempraturer är "EHEIM 300 Compact".

Fixa inställningar

Man behöver fixa tre inställningar för att få regulatorn att funka bra:


Ställ in rätt sensortyp

En D1S behöver veta vilken typ av sensor som är ansluten till den. Om sensorntypen och inställningen i regulatorn inte matchar så kommer man få felmeddelandet "orAL" istället för en temperatur på displayen. Jag använder en 2-tråds PT100 (resistiv), noggrannare modeller av PT100 har 3 trådar. Bra att känna till är att om man använder en 2-tråds sensor så måste man kortsluta terminal 4 och 5 på D1S-regulatorn, annars får man samma felmeddelande som ovan.

1. Tryck in SET-knappen i två sekunder för att öppna funktionsmenyn.
2. Tryck på SET-knappen flera gånger och stega till sensorläget "Sn".
3. Använd upp och ner knapparna för att välja rätt sensor. "PT100" motsvarar 21. Se tabellen med sensortyper under kap 4.7 i Aubermanualen.
4. Vänta 10s för att lämna funktionsmenyn eller tryck på SET och AT samtidigt.

Kalibrering av sensorn

Min givare låg 2,3 grader för lågt vid 60C så det fanns ett behov av att göra en justering i regulatorn. Jag använde en vanlig kökstermometer som referens. Förmodligen inte så exakt, men den fick duga.

Placera tempsensorn från regulatorn tillsammans med en annan termometer i varmt vatten. Om tempraturen på regulatorn och referenstermometern inte stämmer överens måste du ställa in en offset i D1S:

1. Tryck in SET-knappen i två sekunder för att öppna funktionsmenyn.
2. Tryck på SET-knappen flera gånger och stega till läget för sensorkalibrering, "SC".
3. Använd upp och ner knapparna för att ställa in en offset, i mitt fall var det + 2,3 grader.
4. Vänta 10s för att lämna funktionsmenyn eller tryck på SET och AT samtidigt.

Nu bör du ha samma temperatur på regulatorn som på referenstermometern.

Auto-tuning av PID-parametrar

För att få till en vettig PID-reglering så måste regulatorn ha sina PID parametrar anpassade till din "sous vide miljö". Det enklaste sättet är att använda funktionen auto-tune i regulatorn. Tiden det tar att göra en auto-tuning beror på vattenmängden, effekten på värmeelementet samt isolering. I min miljö tog det ca 20 min.
Man bör göra en auto-tune omkring dom temperaturer som man planerar att använda regulatorn vid. Jag gjorde min auto-tune vid 60C, i min isolerade plastlåda.

1. Förvärm vatten i din låda/kastrul till ~ 50-55C.
2. Ställ temperaturen på regulatorn till 60C.
3. Tryck in SET-knappen i två sekunder för att öppna funktionsmenyn.
4. Tryck på SET-knappen flera gånger och stega till läget "run".
5. Använd upp och ner knapparna för att ställa in automatisk reglering, "1".
6. Tryck på SET-knappen flera gånger och stega till läget "Ctrl".
6. Använd upp och ner knapparna för att ställa in AT värdet (hur auto-tune ska startas).
7. Här kan man välja två sätt att starta auto-tune proceduren:
     2) CTRL = 1. Du kan starta auto-tune när som helst under drift genom att trycka på AT-knappen.
     1) CTRL = 2. Proceduren startar automatiskt 10s efter man har lämnat funktionsmenyn (jag använde detta sätt).
8. Vänta 10s för att lämna funktionsmenyn, eller tryck på SET och AT-knappen samtidigt.
9. När auto-tune proceduren startat börjar displayen blinka "At".

Nu ska regulatorns "OUT" LED tändas, vilket indikerar att reläet är aktivt. Värmeelementet kommer vara aktivt tills tempraturen når ett par grader över 60. Då stängs elementet av tills temperaturen sjunkit några grader under 60. Denna procedur kommer att upprepas 2-3 gånger innan proceduren är klar.

Nu är vi redo för lite matlagning!

Fixa resultat

Oxfilé efter 4 timmar i 58 grader. Vansinnigt saftig och full av smak!



När det gäller tillagningstempraturer och tider så finns det gott om information på nätet. Jag brukar kolla på dom här siterna:

http://www.sousvideshop.se/tider--temperaturer/

http://sodersgourmet.se/images/Bloggbilder/Temperaturtabell Sous Vide.jpg

När man lagar sous-vide så behöver man inte krydda så mycket eftersom smakerna hålls instängda i påsen och inte kan ta vägen nånstans. Det är lätt att man kryddar för mycket de första gångerna. Det lönar sig också att lägga en slant på en bra vakumförpackare, ju bättre vakum, ju bättre resultat.

Här har vi lamkotletter redo för tillagning: